SAFRANBOLU’ NUN TARİHİ
Geleneksel Türk topluluk yaşantısının tüm özelliklerini günümüze taşıması ve kendini vakte karşın saklamış olması, Safranbolu‘yu “Korumanın Başkenti” ünvanına kavuşturmuştur. Ülkemizde yer alan tahmini 50.000 civarı korunması gereken – ve doğa varlığının tahmini 1500’ü Safranbolu’dadır. – meydana geldiği zengin kültürel kalıtı kent ölçeğinde korumadaki başarısı Safranbolu’yu “Hayat şehiri ” yapmış ve Safranbolu, UNESCO aracılığıyla 17 – 1994 senesinde ” “Dünya Miras Listesi” ” ne alınmıştır.
Safranbolu, antik devirde ‘Paplogonya’ olarak bilinmektedir. Tarihi M.Ö. 3000 li senelere civarı uzanan alanda , Safranbolu il yerleşiminin kesinlikle tarihi tam anlamıyla bilinmemektedir. Gasgaslar, Hititler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar egemenlik kurmuştur. Safranbolu, 1196 senesinde Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan’ ın Erkek Çocuğu Muhittin Mesut Şah aracılığıyla alınmış ve Türklerin egemenliği altına girmiştir. Safranbolu tarih süresince farklı uygarlıklar aralarında el değiştirdiği benzeri Türk Beylikleri ve Osmanlılar aralarında da el değiştirmiştir. 1423 seneninden bu yana de Osmanlıların kesinlikle egemenliğine girmiştir. 17. y.y. da Sinop-Gerede-İstanbul ticaret karayolu üstünde mühim bir konaklama ve malların değişiklik merkezi bulunan Safranbolu’da, pekçok veziriazam ve hükümet adamının – ettiği ve Saray’da da Safranboluluların vazife aldığı bilinmektedir. Bu vaziyet Safranbolu’nun Osmanlı sarayının arka bahçesi olarak nitelendirilmesini sağlamıştır.
Safranbolu, sivil Osmanlı mimarisini taşıyan ananesel Türk evleriyle, naturel güzellikleriyle ve tarihi boyutuyla ün kazanmış kalifiye bir kenttir. Yepyeni Hamam, Eskiyen Hamam, Cinci Hanı, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Kazdağlıoğlu Camii, İzzet Mehmet Paşa Camii, Kent Tarihi Müzesi, – Kulesi, Eskiyen Hapishane , Bulak Mağarası, İncekaya Su Kemeri, Yemeniciler Arastası, Demirciler Çarşısı,Manifaturacılar Çarşısı, Tarihi Çeşmeleri, Kemerleri çağın nadide değerlerindendir. Il etrafında yer alan taş mezarları ve tümülüsler de görülmesi gereken bulunan yerler içerisindedir.
Bir yorum
Geribildirim: Gilbert