Safranbolu’nun Tarihi
Boyutu
safranbolu ve çevresinde tarih öncesi ve tarih devirlerinin aydınlatılması açısından önemli sayılabilecek 32 tümülüs ve 4 büyük höyük ılunmaktadır. Bunlardan 24 tümülüs Safranbolu ve Eflani arasında, i tümülüs Eskipazar’da, 3 tümülüste Ovacık’tadır. Höyüklerden 3 tanesi Eflani’de, 1 tanesi de Eskipazar ilçesi sınırları içerisindedir.
?98 tarihinde İngiliz Arkeolog Dr. Royer MATTH EWS başkanlığındaki bir ekip tarafından Ovacık ve Eskipazar yerleşimlerinde arkeolojik ızey araştırma sonuçlarına göre bu yörede en eski yerleşme, erken
bronz (Tunç) devrinde başlamaktadır.
nfranbolu-Eflani arasında yer alan 24 tümülüs ve 3 büyük höyükte ■keolijk anlamda henüz bir araştırma yapılmadığı için Safranbolu’da toplum yaşamının ne zaman başladığı bilinmemektedir.
ölge, Antik Devirde tarihçi Homeros’un llyada destanında Paplagonya larak geçmektedir. Yörede sırası ile Hititler, Frigler, dolaylı yoldan dyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar (Pondlar), Romalılar, Selçuklular, obanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar egemenlik kurmuşlardır.
M.S. 395 yılında Roma imparatorluğunun ikiye ayrılması ile Safranbolu, Doğu Roma İmparatorluğunun (Bizans) egemenlik alanında kalmıştır. Yöreye Türklerin 10. y.y. dan önce gelerek yerleştiklerine ilişkin izler bulunmaktadır. Ancak bu yerleşimlerin ruplar halinde olduğu ve egemenlik iddiası taşımadığı sanılmaktadır.
074 yılında Ankara-Kastamonu üzerinden İstanbul’a gitmekte olan
bir Bizans ordusuna yolda göçebe Türkmenlerin saldırmış olması,
Türklerin yörede giderek egemenliğe yöneldiklerinin işaretidir.
075 yılında Selçuk Bey’in torunu Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın Iznik’i
almasıyla kurulan Anadolu Selçuklu Devletinin sının Kastamonu
Safranbolu VE çevresi tarih boyunca el değişitirmiş Romalılardan Sonra Bizansa geçmiştir.Türklerin Anadoluya gelmesiyle bölgeyi Selçuklular almıştır.Osmanlı ile Candaroğullarının arasında sürekli bir el değiştirme yaşamıştır bölge.Safranbolunun özelliği 18 ve 19 yüzyılın Osmanlı yaşam tarzını ve ev hayatını yansıtıyor olmasıdır.2000 den fazla ev ve sivil mimari 1976 yılından başlayarak restore edilmiştir.BUGÜN DÜNYA mirası şehir olarak görülmesi gereken şehirlerimizden.Şehir yeni ve eski çarşı olarak 2 ye ayrılmıştır.Eski çarşı tarihi evlerin bulunduğu yerdir.Osmanlı adeta burada geniş aile yaşamı için nasıl ev gerekli sorusunu cevaplamış.Evlere hayran kalacaksınız ve yaşadığınız evler size betonerme gelecek.Ayrıca çok güzel çeşmeler ve hükümet binaları göreceksiniz sanki müze bir şehir gibi gelecek.Gezip görmüş olduğum müze şehir Safranboludan nacizane izlenimimdir